onsdag 12. mars 2014

Hvordan lære elever fagbegreper?

I timene i det siste har jeg med stort hell latt elevene leke med fagbegreper. Gjennom å lage lapper med begreper og definisjoner på for-og bakside (hvis du har tid og anledning kan du virkelig gå grundige til verks og legge plast på dem, eller du kan la elevene klippe og lage selv - dobbel innlæring) har vi konkurrert oss frem til stadig nye vinnere, både innen lyrikkanalyse, retorisk analyse, sidemålsvokabular og i religion.

Oppskriften er som følger:
1. Elevene lager lappene selv. Du må ha en bunke med 40 lapper for en gruppe med 4.
2. De får ti minutter til å pugge begreper
3. Gruppe for gruppe sitter rundt et bord - lærer er oppleser og sekundant!
4. Lærer legger en gjenstand midt mellom elevene, og leser opp fagbegreper. Den første til å ta tak i pennen vinner muligheten til å definere begrepet. Riktig svar gir poeng (lærer holder styr, men de er ofte svært flinke til å huske dette selv!)
5. Den med minst poeng etter runde 1 er ute. Så snur og stokker man bunken til det er en vinner igjen per gruppe.
6. Så er det klart for semifinaler. Nå har vi 6 overlevende, 3 i hver gruppe - samme prosedyre som ovenfor.
7. Når det er 2 deltagere igjen er vi klare for finalen!
8. Man bør ha premie til vinneren, og trøstepremie til taperen. Jeg pleier å ha Eventyrsjokolader og en kjærlighet formet som et hjerte, eller la dem få bestemme en aktivitet.
9. Etter konkurransen er det tid for å bruke begrepene. Da velger jeg ut fem forskjellige, lar dem bruke dem i en setning og levere til hverandre for felles opplesning av noen setninger, samt retting.
10. Voila! Moro og læring gjennom både pigg, repetisjon og bruk.

Ha det gøy!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar